17 Eylül 2013 Salı

Facebook ve Twitter'da Etkileşim Arttırmak İçin Öneriler

Sosyal ağlarda olan herkes takipçisinin çok olmasını, paylaşımlarının RT almasını,paylaşımlarının like almasını ister. Benim bu yazıda anlatacaklarım kişisel olsun, kurumsal olsun, paylaşımlarınız da etkileşimleri nasıl arttırabilirsiniz bunlardan bahsedeceğim.


Ülkemizde sosyal ağlar genel olarak "Facebook" ve "Twitter" olarak bilinir. Tabi LinkedIn, Pinterest, FrienFeed gibi sosyal ağlarda var elbette ama genel olarak en çok online olduğumuz ve en çok kullandıklarımız Twitter ve Facebook.

Bende bu yazıda Facebook ve Twitter'ı baz alarak yazdım. Daha doğrusu bir sosyal ağ hesabının analizini yaparak ulaştığım notları sizlerle paylaşacağım.

Twitter ile Etkileşimi Arttırma Yöntemleri

- Gündeme dair bir soru sormalısınız

Örnek olarak bu başlığı açıklamak istiyorum; Bir haber sitesi olduğunu düşünelim ve yahoo'nun logo değiştirdiğini öğrendiniz veya haberini yaptınız bundan sonra yapmanız gereken en bariz soru yahoo'nun eski logosu mu? yeni logosu mu daha iyi olacaktır. Bunu kendinize göre uydurmak size kalmıştır.

- Başlıklarınız daha ilgi çekici olmalı

Twitter'ı uyku hariç sürekli kullanan birisi olarak söylemek isterim ki ilgi çekici başlığı olan her paylaşıma bakmışımdır.Bu başlıklara örnek vermem gerekirse; "Hata Yapmaya Cesaretin Var Mı?", "Bir mülakat sorusu:Üstünüzde Ne Var?"(bu başlık biraz değişik gelmiş olabilir o yüzden konuyla ilgili link'i bu yazıyı bitirdiğinizde göreceksiniz. ) gibi bir çok örnek verebiliriz. Bu tür başlıklar genel olarak tıklanmayı getiren başlıklardan hele birde içerik bakımından on numara bir yazıysa tadından yenmez diyebilirim.

- RT Yapmak Önemlidir. Fav eh işte.

Paylaşımlarınızı kendi profilinde paylaşanları veya sizin sorduğunuz sorulara cevap verenlerin verdiği cevapları RT'lemek hem etkileşimi daha çok arttırır, hem de insanların o konuda cevap verme istekleri artar. Favori benim pek hoşuma gitmeyen bir şey. Favori benim niçin kullandığımı sorarsanız, ya blog konusudur onu sonra okuyacağım için favori'ye almışımdır ya da bir sözdür ve hoşuma gitmiştir almışımdır. Yine bir haber sitesini düşünürsek sürekli kendi haberlerini paylaşmak yani rutin'den kurtulup sizin paylaşımlarınızı yapanları da rt yaparak etkileşimi arttırır ayrıca kitlenizi daha sadık yaparsınız. Fav hk. görüşümü yazıyı bitirdiğinizde görebilirsiniz.

- Uzunluğu 2 dk geçmeyen video paylaşımları yapabilirsiniz.

Açıkçası bununla ilgili pek bir şey yazmak istemiyorum çünkü genelde bunu facebook üzerinden yapmak bana daha güzel geliyor. Elbette kişisel olarak şarkı paylaşımları vs. yapılıyor ya da yeni bir girişimin tanıtımı yapılırken paylaşılıyor ama ne kadara etkili olduğunu açıkça söylemem gerekirse bilmiyorum.  Yinede kullanmanız en azından bir renk, bir değişiklik katacaktır. Şuan başlıklar hariç diğer kısımları kafamdan yazdığım için hemen bir örnek gelemeyebiliyor ilerleyen zamanlarda bu başlığa örnek ekleyebilirim.

- Fotoğraf paylaşımı yapılabilir.

Kişisel olarak zaten kendi fotoğraflarının paylaşımını yaparsın fakat kurumsal olarak düşünürsek, "Doğum günü partisi fotoğrafları", "Ziyaretinize gelen fotoğrafları"  gibi bu çeşitlendirerek Twitter üzerinden fotoğraf paylaşımı yapabilirsiniz. Sürekli kendinizin tanıtımı nereye kadar.

Facebook ile Etkileşim Arttırma Yöntemleri

- Video paylaşımı yapabilirsiniz

 Genel olarak bir şeyler izlemek okumaktan daha zevkli ve güzel geliyor bana. Genel olarak paylaşımlara bakıldığı zaman yazı olanlar değilde, izlenilen paylaşımlar daha çok etkileşim alıyor. Tabi ciddi bir kurumsal firma ne kadar video paylaşımı yapabilir sorusunu sorabilirsiniz hatta haklı bile olabilirsiniz fakat böyle bir video paylaşımı hem sizi takip edenleri şaşırtacak hemde etkileşime gireceklerdir. Deneyin, görün.

- Haftada bir anket düzenleyin

Facebook bu özelliğini kaldırmış sanırım fakat bu da etkileşim arttırıyordu. Her ne kadar bunun asıl amacı bilgi toplamak olsa da ciddi anlamda bir çok kitleye, insana ulaşılabiliyordu. Hatta Bir arkadaşım siyasi bir ankete oy vermiş tabi o oy verince direk bende görebiliyorum ve bende verdim. Benim arkadaşlarımda verdiğim oyu görüp o ankete oy verdiler yani kitlelere ulaşmada yardımcı oluyordu.

- Gündeme dair bir soru sorabilirsiniz

Yine portal haber sitesinden gideceğim örnek olarak "Bing'in logosunu nasıl buldunuz?", "Google, Mobil Girişim Şirketi Olan Bump’ı Satın Aldı, sizce ne kadar yaşar?" tarzında hem etkileşimi arttıracak hemde insanları güldürecek paylaşımlar yaparsanız istediğini etkiye kavuşmuş olacaksınız.

-  Albüm oluşturabilirsiniz

Örnek olarak vermem gerekirse, İnfografik adında bir albüm oluşturarak "infografikleri" orada paylaşabilirsiniz böylelikle hem etkileşim sağlar hemde yorum almanızı sağlar. Araştırmalara göre Facebook'ta en çok geri dönüşüm ; Albüm, Durum, Video, Organizasyon, Fotoğraf ve Linkler alıyormuş. Buna sonuna kadar katılıyorum. Kurumsal bir firma olarak düşünürsek, Facebook adresinizde "doğum günü partileri", "Ziyaretçilerimiz", "Ürünlerimiz" adı altında albüm oluşturabilirsiniz. E-ticaret sitesi için ise, "Tencere takımlarımız", "Kolye takımları"," Hediyelik Eşyalar " gibi albümler oluşturabilirsiniz. Bu şekilde hem etkileşim arttırabilir hemde satış yapabilirsiniz.

 Facebook veya Twitter üzerinden genelde bu sürekli haber yapan siteler için söylemem gerekirse hafta sonuna dair örneğin cumartesi günü "Haftanın en çok okunan yazısı" veya "Haftanın en çok paylaşılan"  adı altında paylaşımlar yapabilirsiniz. Bu tür yazılar genelde insanlar okumuş bende okumalıyım etkisi yaratır.  E-ticaret sitesi için söylersem haftalık olarak en çok satılan ürünü "Haftanın En Çok Satılan Ürünü"  adı altında bir paylaşım yapmak o ürününüzün satmanızı bir kat daha arttıracaktır.

Kişisel, Kurumsal, E-ticaret sitelerini de içine katarak etkileşimi arttıracak önerilerde bulundum. Faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorum umarım sizde öyle düşünüyorsunuzdur.

Bir mülakat sorusu:Üstünüzde Ne Var? => Tıkla
Fav. Hk. Görüşüm = >Tıkla

Buraya kadar yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder